Lyset skal opfylde mange formål

“Lys” er ikke det samme som “belysning”. I ordet “belysning” ligger en bevidst stillingtagen til, hvordan lyset skal fungere i bredest mulige forstand: Hvem skal bruge lyset, og i hvilke situationer? Hvad skal lysets fremhæve – eller mørket skjule? Hvilken stemninger skal lyset understøtte eller skabe?  Mine inspirationskilder blandt andet Paul Klee, Richard Kelly og Poul Henningsen. 

Det ene øje ser, det andet føler

Paul Klees elegante beskrivelse af den måde, vi opfatter verden omkring os på, opsummerer også min belysningsfilosofi. Lys opfylder to slags behov – fysiske og følelsesmæssige – og derfor er vi nødt til at overveje både dets målbare og dets umålbare kvaliteter.

Lyskvalitet er i vid udstrækning målbar – hvilket gør det nemt at evaluere i forhold til fysiske behov som ergonomi og forskelle i synet samt bæredygtighed og omkostninger.

Ikke så let at måle – men lige så vigtigt – er lysets følelsesmæssige kvaliteter.

baggrundsLYS, fokuseret belysning OG stjernedrys

Lysdesigneren Richard Kelly præsenterede i 1952 tre principper for lys, som også normalt er mit udgangspunkt. Hans grundlæggende principper er lige så relevante i dag.

Kort sagt er god belysning for mig et samspil mellem tre slags lys, hvor “focal glow” (fokuseret belysning) normalt er den mest dominerende.

De andre to typer er “ambient luminenscence”, som man også kunne kalde baggrundslys, og “play of brilliants”, der er den rolle, stearinlys tit får lov til at spille i Danmmark.

Vores egen POUL HENNINGSEN

Som dansker er det næsten umuligt at komme uden om Poul Henningsen, og den indflydelse “lysmageren” har haft på lys og lamper her i landet og resten af verden. Designmæssigt var hans udgangspunkt mere matematisk og videnskabeligt end æstetisk og gik ud på at undgå blænding og samtidig styre lyset derhen, hvor det skal bruges.

Dette er blevet en væsentlig større udfordring nu, hvor vi af hensyn til energiforbruget ikke længere bare kan indkapsle lyset, men skal skabe så meget nyttelys som muligt.

Ikke desto mindre er Poul Henningsens lysfilosofi også min.